Finländska barockorkestern FiBO

13.12.2024 kl. 19.00 – 21.00

https://fibo.fi/svenska/konserter/2024/brittisk-jul/

Kajsa Dahlbäck, sopran
Finländska barockorkestern

Anthony Marini, programplanering

När man en gång blivit bekant med de brittiska julsångernas värld är det svårt att glömma deras ljuva stämning. Under barocken sjöng man Christmas carols gående från dörr till dörr eller hemma efter julmiddagen. Vissa av sångerna är av ännu tidigare datum, medan en del av musiken eller orden i sin tur från tiden efter 1800-talet. Alla stilar hänger ändå ihop med den urgamla sedvanan. Med sin konsert fortsätter FiBO sin jultradition, i vilken tidigare har ingått helheter av italiensk och tysk julmusik. Den här gången reser vi till de brittiska öarna.

I Storbritannien har jultidens musik redan länge varit en blandning av profant och sakralt, vilket har gett upphov till formatet ”Nine Lessons and Carols” (nio julbudskap och -sånger). Formatet befästes i slutet av 1800-talet. Helheten går från syndafallet till profetiorna ända till krubban och är ett bra sätt att presentera barockmusikens kopplingar till julens traditioner.

Wexford Carol, som av allt att döma uppkom under 1500-talet, sjungs även på iriska, och The First Nowell är av gammal kornisk härkomst. I traditionen har ändå alltid ingått även influenser från kontinenten, som den ursprungligen tyska Lo, How a Rose E’er Blooming (Det är en ros utsprungen). Engelsmännen älskade italiensk barock, och därifrån hör vi musik av Antonio Vivaldi (1678–1741), en julkantat av Alessandro Scarlatti (1660–1725) och en sinfonia av oratoriekompositören Camilla de Rossi (1670–1710). Urvalet av carols kompletteras även av arior ur Händels Messias.

Längd: 1 tim 30 min (inkl. paus)

FiBO:s konstnärliga planerare Anthony Marini håller ett inledningsanförande om konsertens tema i Riddarhuset den kl. 18–18.30.