Konsertinspelning

27.01.2022 kl. 13:15
Finländska barockorkestern, musik av Stradella och Corelli.
Konserten finns tillgänglig på Youtube sö. 30.1.2022

Finländska barockorkestern, musik av Stradella och Corelli
konserten finns tillgänglig på Youtube sö 30.1.2022

Tähtien voima (PERUTTU, TALLENNE)

Alessandro Stradellan harvoin esitetty serenata

Stradella–Corelli

Myriam Arbouz, sopraano
Kajsa Dahlbäck, sopraano
Katariina Heikkilä, altto
Mats Lillhannus, tenori
George Parris, basso
Suomalainen barokkiorkesteri

Konsertti tallennetaan ja on katsottavissa ilmaiseksi FiBOn YouTube-kanavalla 30.1. kello 12–24. Suora linkki konserttiin tulee tälle sivulle. Ticketmaster lähettää liput ostaneille viestin palautusten hakemisesta.

Alessandro Stradella (1639–1682) tunnetaan rikkaan musiikkinsa lisäksi seikkailuntäyteisestä elämästään. Stradella sävelsi serenatan La forza delle stelle (Tähtien voima) Roomassa Kuningatar Kristiinan (1626–1689) akateemisessa piirissä 1670-luvulla. Ikuiseen kaupunkiin asettunut Ruotsin entinen hallitsija Kristiina vaikutti teoksen sävellysprosessiin, instrumentaatioon ja filosofiseen taustaan sekä kirjoitti osia sen tekstistä. Rakkauden teema oli hänelle tärkeä sekä akateemisesti että henkilökohtaisella tasolla, sillä hänen kaksoisroolinsa naisena ja hallitsijana sopi huonosti aikakauden valmiisiin malleihin. Kristiina haki läpi elämänsä omaa poikkeuksellista paikkaansa kumppanuuden ja rakkauden labyrinteissa. La forza delle stellen libretossa pohditaan rakkauden moninaista olemusta ja sen vaikutusta ihmisiin ja heidän käytökseensä. Musiikinhistoriallisesti on myös mielenkiintoista, että La forza delle stelle on yksi ensimmäisistä concerto grosso -muotoon kirjoitetuista teoksista.

Suomalainen barokkiorkesteri esittää tämän harvoin kuullun teoksen kahdella Ritarihuoneella: Helsingissä ja Kristiinan vanhassa kotikaupungissa Tukholmassa. Serenatan päärooleissa laulavat kolmatta kertaa FiBOn vieraaksi saapuva ranskalainen Myriam Arbouz ja Kajsa Dahlbäck. Kokonaisuutta täydentää toisen Kristiinan suojatin, roomalaisen Arcangelo Corellin soitinmusiikki.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Encanto Music ry:n / Helsinki Early Music Festivalin kanssa.