Ritarihuone vaalii historiallista perintöä

Ritarihuone rakennettiin kokoustilaksi suomalaista aatelia varten, joka siihen aikaan oli merkittävä poliittinen sääty. Tätä nykyä aatelilla ei ole poliittista merkitystä ja se on jo kauan sitten menettänyt taloudelliset etuoikeutensa. Yhä on kuitenkin olemassa arvokasta dokumentaatiota ja elävää kulttuurihistoriaa, joita tulee suojella – tehtävä, johon Ritarihuone on omistautunut hyödyttääkseen sekä tutkijoita että historiasta kiinnostuneita, yhtä lailla niin yleisön kuin aatelissukujen edustajia.

Sukututkimus (genealogia)

Ritarihuoneen ydintehtävä on sen sukututkimustoiminta. Ritarihuoneella on hallussaan henkilötiedot kaikista suomalaisista aatelismiehistä keskiajalta lähtien. Ritarihuonegenealogi on vastuussa sukutietojen jatkuvasta täydentämisestä sekä Ritarihuoneen muun tutkimus- ja julkaisutoiminnan johtamisesta.

Rakennuksen ja kokoelmien hoito

Ritarihuoneen rakennuksen kunnossapito ja talon historiallisesti arvokkaiden kokoelmien vaaliminen ovat lisäksi tärkeitä tehtäviä, joiden kaikista ylläpitokustannuksista Ritarihuone on yksin vastuussa. Ritarihuoneen arkistossa säilytetään erilaisia historiallisia dokumentteja sekä vaakunakirjojen ja -piirrosten laajaa kokoelmaa, joista vanhimmat ovat peräisin 1500-luvulta.

Rahoitus

Toimintansa rahoittamiseksi Ritarihuone vuokraa osaa tiloistaan. Vuokralleanto koostuu osaksi konttoritilojen pitkäaikaisvuokrauksesta, osaksi Ritarihuoneen täysistuntosalin ja siihen liittyvien tilojen lyhytaikaisvuokrauksesta juhlia, konsertteja ja muita tilaisuuksia varten.